Η κατασκευή δομικού χάλυβα είναι μια διαδικασία χειρισμού του σχήματος ενός χάλυβα ως υλικού για τη δημιουργία διαφόρων προϊόντων για διαφορετικούς σκοπούς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρήσης, η διαδικασία κατασκευής δομικού χάλυβα χρησιμοποιεί πολλαπλά τεμάχια χάλυβα για να σχηματίσει διάφορα τελικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση κτιρίων, βιομηχανικό εξοπλισμό και πολλές άλλες περιπτώσεις χρήσης.
Κατασκευή δομικού χάλυβα – Οφέλη
Προκατασκευή.
Ο όγκος των εργασιών που γίνονται επί τόπου μειώνεται σημαντικά όταν πρόκειται για δομικό χάλυβα, δεδομένου ότι οι χαλύβδινες κατασκευές στον κατασκευαστικό τομέα έρχονται συχνά προκατασκευασμένες, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη συναρμολόγηση μετά την παράδοση.
Εμφανισιακά.
Οι μεταλλικές κατασκευές προτιμώνται για λόγους εμφάνισης. Ένα από τα πιο προφανή παραδείγματα εδώ θα ήταν η κατασκευαστική βιομηχανία – ο χάλυβας ξεχωρίζει πολύ όταν συγκρίνεται με το σκυρόδεμα ή κάποιο άλλο υλικό.
Απόδοση.
Ο δομικός χάλυβας είναι πολύ πιο ανθεκτικός από πολλούς άλλους τύπους μετάλλων, ενώ ζυγίζει αρκετές φορές λιγότερο.
Τιμή.
Σε σύγκριση με παρόμοιες επιλογές στον ίδιο τομέα, ο χάλυβας είναι επίσης φθηνότερος συγκριτικά, προσφέροντας μεγαλύτερη αξία για πολλές βιομηχανίες.
Μακροβιότητα.
Ο χάλυβας ως δομικό υλικό είναι επίσης πολύ πιο ανθεκτικός και απαιτεί λιγότερη συντήρηση σε σύγκριση – αν και εξακολουθεί να έχει τις αδυναμίες του, όπως η διάβρωση και η σχετικά χαμηλή αντοχή στην έντονη θερμότητα στο σύνολό της.
Ελαστικότητα.
Δεδομένου ότι οι τεχνικές συγκόλλησης εξελίσσονται διαρκώς και ο ίδιος ο χάλυβας είναι εύπλαστος, είναι εύκολο να προσαρμόζονται συγκεκριμένα δομικά χαλύβδινα μέρη στις απαιτήσεις του αγοραστή. Επιπλέον, είναι ακόμη δυνατό να προστεθούν περισσότερες ιδιότητες στον ίδιο τον χάλυβα, δεδομένου ότι πρόκειται εξ αρχής για κράμα.
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χάλυβας μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί με σχετική ευκολία, γεγονός που τον καθιστά φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.

Κατασκευή δομικού χάλυβα – Εφαρμογές
Ενώ ο πιο προφανής σκοπός του δομικού χάλυβα είναι ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων χρήσης του, δεν είναι το σύνολο – υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες βιομηχανιών που επωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη συσκευή του δομικού χάλυβα στο σύνολό της.
Για παράδειγμα, η ναυπηγική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή δομικού χάλυβα όταν πρόκειται για υπερδεξαμενόπλοια, σκάφη αναψυχής, πορθμεία κ.λπ. Η αυτοκινητοβιομηχανία, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί χάλυβα για την παραγωγή τόσο των ίδιων των κινητήρων, όσο και των περισσότερων χαρακτηριστικών ασφαλείας για τους εν λόγω κινητήρες.
Υπάρχει επίσης η εξορυκτική βιομηχανία, η οποία παράγει ένα τεράστιο μέρος των συσκευών της χρησιμοποιώντας την κατασκευή δομικού χάλυβα – είτε πρόκειται για σωλήνες, ράβδους, εξαρτήματα, ράγες, δοκούς ή οτιδήποτε παρόμοιο. Η ενεργειακή βιομηχανία είναι επίσης εκεί πάνω όταν πρόκειται για την κατασκευή δομικού χάλυβα, παραγγέλλοντας πλατφόρμες πετρελαίου, ανεμογεννήτριες, πύργους μεταφοράς, αγωγούς και ούτω καθεξής.
Ακόμη και η αεροδιαστημική βιομηχανία επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από την κατασκευή δομικού χάλυβα, δημιουργώντας κάθε είδους εξαρτήματα αεροσκαφών με κράματα χάλυβα. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μεταποιητική βιομηχανία, παρέχοντας συσκευές όπως χαλύβδινες σκάλες, χαλύβδινα κιγκλιδώματα, πλατφόρμες, βιομηχανικές σκάλες και τόσα άλλα από αυτά.

Κατασκευή δομικού χάλυβα – Στάδια
Η πλειονότητα των εργασιών που εκτελούνται κατά τη διαδικασία κατασκευής δομικού χάλυβα μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις διαφορετικές ομάδες – κοπή, κάμψη και συγκόλληση. Η κατασκευή δομικού χάλυβα ως διαδικασία δεν είναι επίσης μόνο η συγκόλληση – είναι ένας πολύ ευρύτερος όρος, ο οποίος καλύπτει ολόκληρη την περίπλοκη διαδικασία μετατροπής του χάλυβα με τη μορφή πρώτης ύλης σε συγκεκριμένα προϊόντα που ανταποκρίνονται τόσο στα πρότυπα όσο και στις προσδοκίες.
Το πρώτο κιόλας στάδιο της κατασκευής δομικού χάλυβα είναι η κοπή, η οποία είναι μια διαδικασία διαχωρισμού τμημάτων του αρχικού χαλύβδινου τεμαχίου για την επίτευξη του επιθυμητού σχήματος. Μπορεί να γίνει με τη χρήση πολλαπλών διαφορετικών εργαλείων, είτε πρόκειται για κοπή με πλάσμα, είτε για κοπή με λέιζερ, είτε για κοπή με πίδακα νερού κ.ο.κ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία, πρέπει να γίνεται με όλες τις δυνατές προφυλάξεις, σε μια κλειστή εγκατάσταση κατασκευής.
Το επόμενο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι η κάμψη, η οποία πραγματοποιείται σε κομμάτια χάλυβα που έχουν ήδη κοπεί σε συγκεκριμένα μεγέθη. Η κάμψη είναι μια διαδικασία αλλαγής του σχήματος ενός υλικού σε ένα επιθυμητό σχήμα με τη χρήση είτε χειρωνακτικής εργασίας είτε ειδικών μηχανημάτων – η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα της εργασίας που πρέπει να γίνει.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της διαδικασίας κατασκευής δομικού χάλυβα είναι η συγκόλληση – ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών χαλύβδινων μερών σε ένα ενιαίο κομμάτι με την εφαρμογή ακραίας θερμότητας για τη συγκόλληση των κομματιών μεταξύ τους. Αν και είναι δυνατόν να συνδυαστούν χαλύβδινα κομμάτια με άλλες μεθόδους – είτε με κατασκευή με πριτσίνια είτε με χρήση συγκολλητικών ουσιών – η συγκόλληση εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη μέθοδος λόγω μιας σειράς πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει.
Η συγκόλληση είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται εξαρχής πολλά δομικά χαλύβδινα μέρη, καθώς επιτρέπει διάφορες εφαρμογές υψηλής πίεσης (δοκοί I, κολώνες κ.λπ.) στις κατασκευές. Η συγκόλληση χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία ισχυρών θεμελίων, επιτρέπει τη δημιουργία πολύ πιο σύνθετων χαλύβδινων τεμαχίων στο σύνολό τους και είναι πιο αποδοτική στην εκτέλεση σε σύγκριση με άλλους τύπους συνδέσεων.