Η METALBETON® έχει διαπίστευση ISO EN 1090

Μεταλλικές Κατοικίες: Οδηγός αγοράς

Σύμφωνα με την ιστορία των κατασκευών, τα μεταλλικά κτίρια άρχισαν να εμφανίζονται στην Αγγλία γύρω στο 1796 ως εναλλακτική λύση στην ξυλεία. Η ιδέα γεννήθηκε τόσο από την επιθυμία εξοικονόμησης ξυλείας ,όσο και από την ικανότητα του μετάλλου ως υλικού να αντιστέκεται στη φωτιά, γεγονός που το έκανε ιδιαιτέρως δημοφιλές. Οι ιδιοκτήτες εργοστασίων ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων κυρίως στα βαμβακοποιεία και στην κλωστοϋφαντουργία που έπιαναν συστηματικά φωτιά, προκαλώντας θάνατο και οικονομικές απώλειες.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν το μέταλλο ως σκελετό σε όλα τα είδη κτιρίων, αλλά αυτό είχε μια υψηλή τιμή – μέχρι που η έλευση των κυλινδρικών σιδερένιων δοκών έφερε επανάσταση στη χρήση του μετάλλου ως δομικού υλικού.

Το κτίριο Cooper Union στη Νέα Υόρκη ήταν το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε με τη χρήση κυλινδρικών σιδερένιων δοκών το 1859, αλλά ένα νεότερο, καλύτερο υλικό αντικατέστησε το σίδηρο όταν ο Henry Bessemer εφηύρε τον χάλυβα.
Μέχρι το 1917, τα προκατασκευασμένα μεταλλικά κτίρια είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική. Για όποιον ήθελε να αποκτήσει ένα, μπορούσε να διαλέξει ένα σχέδιο από τον κατάλογο της κατασκευαστικής εταιρείας «The Austin Company» και η κατοικία αποστέλλονταν απευθείας στους ιδιοκτήτες μέσα μόνο σε λίγες εβδομάδες.

Οι μηχανικοί και κατασκευαστές είδαν στο ατσάλι ένα ιδανικό υλικό για τη γρήγορη κατασκευή κτιρίων όπως τα μεταλλικά υπόστεγα στα αεροδρόμια, καθώς και οι διάσημες κατοικίες Quonset Hut,ελαφριά προκατασκευασμένα κτίρια από κυματοειδές γαλβανισμένο χάλυβα με ημικυλινδρική διατομή  από τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες χτίστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις καλύβες Quonset έως τις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, η ταχύτητα κατασκευής καθώς και η κάλυψη της μέγιστης απόστασης χωρίς εσωτερική υποστήριξη ήταν δύο σημαντικοί στόχοι για τους σχεδιαστές κτιρίων από τεχνητό χάλυβα.

Η ευελιξία των προκατασκευασμένων μεταλλικών κατασκευών διαδόθηκε ευρέως και η οικονομία τέτοιων κτιρίων έκανε τη χρήση τους ως πρότυπο για εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές και επεκτάθηκε σε όλες τις χρήσεις συναντώντας αυτόν τον τύπο κατασκευής ουσιαστικά σε  οποιαδήποτε δομή μπορεί να φανταστεί κανείς.

Αρχικά ήταν σαν αποθήκες, κυρίως μονώροφα τετραγωνισμένα κτίρια χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ήταν, ωστόσο, εξαιρετικά αποδοτικά, οικονομικά και ανθεκτικά.

Τα σημερινά μεταλλικά κτίρια είναι μοντέρνα και προσιτά συμβαδίζοντας με την σύγχρονη αρχιτεκτονική και με σύγχρονα υλικά εξαιρετικής ποιότητας , γεγονός που τα καθιστά πολύ δημοφιλή.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πόσο κοστίζει ένα μεταλλικό κτίριο/μια μεταλλική κατοικία σήμερα ,τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της κατασκευής κλπ. οπότε συνεχίστε να διαβάζετε για να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες παρακάτω:

Τα barndominiums: Τι είναι και ποιο το κόστος κατασκευής τους;

Tα barndominiums όπως καθιερώθηκαν να λέγονται, γνωστά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως barndo , μεταλλικά κτίρια μεγάλων διαστάσεων κατασκευασμένα εξ΄ολοκλήρου από χαλύβδινο σκελετό και επενδεδυμένα με φύλλα λαμαρίνας, τα οποία μπορούσαν να συνδυάσουν χώρο εργασίας και διαβίωσης προσέλκυσαν μαζικά πολλούς αγοραστές αρχικά στις Δυτικές Πολιτείες όπως το Texas και η Montana και γρήγορα έγιναν παγκοσμίως γνωστά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την κατασκευή τέτοιων τύπων κτιρίων όπως τα barndominiums; Επειδή λύνουν τόσα πολλά ζητήματα χώρου διαβίωσης, είναι κομψά, οικονομικά προσιτά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μυριάδες σκοπούς (τόσο ως χώρος διαβίωσης όσο και ως επιπρόσθετος βοηθητικός ή επαγγελματικός χώρος).

Εσείς αποφασίζετε για την χρήση του χώρου: χρησιμοποιήστε αυτά τα μεταλλικά κτίρια για κατοικία, για την στέγαση και φύλαξη οχημάτων (γκαράζ), για την αποθήκευση  γεωργικών μηχανημάτων ή μετατρέψτε τα σε αποθηκευτικές μονάδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα πάντα, από τη δημιουργία βιβλιοθήκης έως την αποθήκευση προϊόντων καλλιέργειας.

Το κόστος για την υλοποίηση ενός τέτοιου μεταλλικού κτιρίου είναι χαμηλό.

Τα σπίτια Barndominium, οι προκατασκευασμένες μεταλλικές κατοικίες όπως συνήθως περιγράφονται στην Ελλάδα περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους πολλά περισσότερα που ίσως δεν περιμένετε: ντουλάπες, ερμάρια και  πάγκους  κουζίνας από άριστα υλικά όπως ξύλο και γρανίτη, είδη υγιεινής, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ξύλινες και γυάλινες πόρτες, μεταλλικά ανοίγματα με ενεργειακά τζάμια υψηλής αποδοτικότητας κλπ, με προβλεπόμενο κόστος κατασκευής πάρα πολύ χαμηλό.

Προφανώς, η τιμή επηρεάζεται και πάλι από το μέγεθος της δομής, το οποίο τείνει να κυμαίνεται από 60-70m2 έως και μεγαλύτερων επιφανειών που φτάνει έως και 250m2 .Κουμπί Καλέστε μας METALBETON®

Shouse – Μεταλλικό κατάστημα: Τι είναι και ποιο το κόστος κατασκευής τους;

Τι είναι ένα μεταλλικό κατάστημα; Aυτό το στυλ κτιρίου ιδιαίτερα διαδεδομένο επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες τις Αμερικής συνδυάζει μια κατοικία με ένα κατάστημα (χώρο εργασίας) χωρίς να έχει σημασία ποια λειτουργία εξυπηρετεί αυτό το κατάστημα.

Ένας άλλος τρόπος να το πείτε είναι κτίριο πολλαπλών χρήσεων “Shouse” που προκύπτει από τις λέξεις  SHOP + HOUSE και το εύρος των στυλ κτιρίων που περιλαμβάνουν αυτή την κατηγορία είναι εκπληκτικά εκτεταμένο.

Ορισμένα από αυτά τα σπίτια μεταλλικών καταστημάτων κατασκευάζονται από ένα ενιαίο φύλλο χάλυβα που διαμορφώνεται για να ταιριάζει στο μέγεθος του θεμελίου σκυροδέματος που χύνεται για τη διατήρηση της δομής και στη συνέχεια μια εσωτερική κατασκευή κατανέμει τα δωμάτια έτσι ώστε οι τοίχοι να είναι ευθύγραμμοι δημιουργώντας έναν «εσωτερικό χώρο ελεύθερου ανοίγματος» απαλλαγμένο από εσωτερικά υποστυλώματα.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς και κατασκευαστές αυτών των κτιρίων το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι είναι “καθηλωμένο και ανθεκτικό στο βάρος από τουλάχιστον μία κατεύθυνση”.

Εξαιρετικά σταθερό, ευπροσάρμοστο στο μέγεθος και το στυλ, αυτό το είδος κτιρίου είναι και ένας τρόπος για να αποκτήσετε μεγάλο εσωτερικό χώρο, συνδυάζοντας χαμηλό κόστος συγκριτικά με την ποιότητα κατασκευής τους.Κουμπί Καλέστε μας METALBETON®

Κόστος κατασκευής ενός κανονικού οικογενειακού μεταλλικού σπιτιού.

(Κόστος με Ελληνικά δεδομένα)
Κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι το μέσο κόστος κατασκευής ενός μεταλλικού σπιτιού ανέρχεται από 700 έως 1500 Ευρώ/τμ  αναλόγως με το πακέτο που θα επιλέξετε, αλλά μην ανησυχείτε.

Αυτή η εκτίμηση μπορεί να περιλαμβάνει την βασική κατασκευή ενός μεταλλικού κτρίου (τον σκελετό του σπιτιού, δηλαδή τοίχους, δάπεδο, στέγη κλπ.) ή και την εξ΄ολοκλήρου κατασκευή μιας τέτοιας κατοικίας (με πλήρη διαμόρφωση και επίπλωση στο εσωτερικό), πράγμα που σημαίνει ότι αν ζείτε στη σωστή περιοχή και δεν σκοπεύετε να χτίσετε ένα αρχοντικό, θα μπορούσατε να χτίσετε ένα μεταλλικό σπίτι 70-80 τετραγωνικών μέτρων με κόστος μεταξύ 50.000 και 60.000 Ευρώ, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Το κόστος φυσικά ανεβαίνει με την χρήση ακριβότερων υλικών και επενδύσεων για την υλοποίηση μιας πιο πολυτελούς κατοικίας καθώς επίσης και ο σχεδιασμός μιας κατοικίας προσαρμοσμένη στα μέτρα σας συμπεριλαμβανομένων και όλων των παρακάτω θα μπορούσε να ανεβάσει το αρχικό κόστος.

• Έκδοση απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων
• Εργασίες στο εργοτάξιο που περιλαμβάνουν άδειες, σχεδιασμό, προγραμματισμό και επιθεωρήσεις
• Στοιχεία θεμελίωσης: εκσκαφή- θεμέλιο από σκυρόδεμα- τοίχος αντιστήριξης, επίχωση
• Κόστος σκελετού που περιλαμβάνει δοκούς, μανδύες και δικτυώματα
• Εξωτερικά τελειώματα που περιλαμβάνουν τοίχους, στέγες, παράθυρα και πόρτες
• Μεγάλα συστήματα που περιλαμβάνουν HVAC- υδραυλικά και ηλεκτρικά
• Εσωτερικοί χώροι: γυψοσανίδα – μόνωση- δάπεδα- βάψιμο- συσκευές αξεσουάρ
• Εξωτερικές δαπάνες
• Διαμόρφωση τοπίου και περιβάλλοντα χώρου
• Διάφορα- αλλαγές στο κόστος υλικών και τυχόν απρογραμμάτιστες πρόσθετες εργασίες.


Κουμπί Καλέστε μας METALBETON®

Ασφάλιση κατοικίας για μεταλλικές κατοικίες.

Συχνά υποτίθεται ότι το κόστος ασφάλισης που σχετίζεται με τα μεταλλικά κτίρια είναι φθηνό, αλλά αυτή η υπόθεση θα ήταν λανθασμένη, διότι όπως και άλλοι τύποι κατοικιών, το κόστος ασφάλισης βασίζεται σε περισσότερους από έναν παράγοντες.
Για αρχή, υπάρχουν 6 κατηγορίες μεταλλικών κατασκευών που αναγνωρίζονται από την ασφαλιστική βιομηχανία:
Πλαίσιο (κλάση 1),
Τοιχοποιία με δοκούς (κλάση 2),
Μη εύφλεκτο (κλάση 3),
Μη εύφλεκτη τοιχοποιία (κλάση 4),
Τροποποιημένη πυράντοχη (κλάση 5) και
Περιοριστική για πυρκαγιά (κλάση 8).

Αυτές οι ταξινομήσεις καθορίστηκαν από τον ISO και “η τιμολόγηση των ασφαλίσεων βασίζεται συνήθως στις τιμές της κατηγορίας κτιρίου”.

Κατά μέσο όρο, κτίρια μεγαλύτερα από 140m2 λαμβάνουν γενικές αξιολογήσεις από τους ασφαλιστές, οι οποίοι εφαρμόζουν πιστώσεις και χρεώσεις με βάση τα χαρακτηριστικά της κατοίκησης.

Οι κρατικοί και περιφερειακοί παράγοντες καθώς και οι ιστορικές απώλειες επηρεάζουν επίσης το ποσό της κάλυψης και το ασφάλιστρο που καταβάλλουν οι κάτοχοι κατοικιών.
Ποια κατηγορία κοστίζει λιγότερο για την ασφάλιση; Κλάση 8. Η κατοικία που έχει χαρακτηριστεί ως “περιοριστική της πυρκαγιάς.” θα έχει το φθηνότερο κόστος ασφάλισης.


Κουμπί Καλέστε μας METALBETON®

Ποια είναι η ευελιξία των μεταλλικών σπιτιών;

Μια ματιά στην προβολή εικόνων που απεικονίζει μυριάδες στυλ μεταλλικών σπιτιών, barndominiums και μεταλλικών καταστημάτων στο Pinterest σας δίνει μια συναρπαστική εικόνα για το πόσο μακριά μπορεί να σας πάει η φαντασία σας όταν είστε έτοιμοι να κάνετε πραγματικότητα το όνειρό σας για μια μεταλλική κατοικία.

Αλλά με τόση ποικιλία εκεί έξω, ποιο στυλ είναι το κατάλληλο για εσάς;

Στη METALBETON® εκτός από έτοιμες λύσεις, μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτό που έχετε εσείς φανταστεί με συνέπεια και επαγγελματισμό. Δεν έχετε παρά να μας μεταφέρετε τις επιλογές σας και μείς να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε το κτίριο των ονείρων σας, είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μέταλλο.

Εδώ είναι μόνο μερικές από τις επιλογές σας: Σκεφτείτε ένα γοητευτικό ρουστίκ σπίτι που δένει με το τοπίο και το περιβάλλον. Γίνετε μοντέρνοι συνδυάζοντας μέταλλο και γυαλί, εξαυλώνοντας το εσωτερικό φέρνοντας την ύπαιθρο μέσα από τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα. Επιτύχετε μια ατμόσφαιρα βουνού που θυμίζει αλπικές θέες και άνετες καμπίνες. Φανταστείτε ένα μεταλλικό σπίτι που μιμείται την εμφάνιση των σπιτιών που βρίσκονται σε αγροκτήματα και ράντζα. Δημιουργήστε εύκολα βιομηχανικό στυλ χρησιμοποιώντας μέταλλο για τοίχους, πόρτες και οτιδήποτε άλλο. 

Επιλέξτε μια ξύλινη καμπίνα κατασκευασμένη από μέταλλο, πέτρα και κορμούς, αν αυτό είναι το όνειρό σας.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει όριο στις επιλογές και το στυλ που μπορείτε να επιλέξετε όταν χτίζετε με μέταλλο αυτές τις μέρες.


Κουμπί Καλέστε μας METALBETON®

Είναι τα σπίτια μεταλλικών κτιρίων λιγότερο ακριβά από τα κανονικά σπίτια;

Η αρχική τιμή ενός μεταλλικού κτιρίου κάνει πολλούς ανθρώπους να διστάζουν. Το αρχικό κόστος για τα μεταλλικά κτίρια δείχνει υψηλότερο από ό,τι για τα κανονικά σπίτια.

Ωστόσο, όταν αγοράζετε ένα μεταλλικό κτίριο, αποκτάτε έναν έτοιμο χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν αμέσως. Ένα κανονικό σπίτι χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί και το κόστος κατασκευής προστίθεται.

Το κόστος με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ χαμηλότερο με ένα μεταλλικό κτίριο από ό,τι με ένα κανονικό σπίτι. Θα πληρώσετε λιγότερα για την ασφάλιση και τυχόν τροποποιήσεις. Τα μεταλλικά κτίρια είναι επίσης πολύ πιο ανθεκτικά, οπότε θα ξοδέψετε λιγότερα για επισκευές με την πάροδο του χρόνου.


Κουμπί Καλέστε μας METALBETON®

Τα μεταλλικά σπίτια διατηρούν την αξία τους;

Εκτός από τη στέγαση, τα κανονικά σπίτια είναι επίσης ελκυστικά ως επενδυτική ευκαιρία. Η αξία τους ανατιμάται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να σας αποφέρει χρήματα εν καιρό.

Ωστόσο, τα μεταλλικά κτίρια διατηρούν επίσης την αξία τους. Ακόμη και η προσθήκη ενός μεταλλικού γκαράζ μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού σας κατά πολύ αυξάνοντας τη συνολική αξία του ακινήτου σας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των μεταλλικών σπιτιών:

Πριν αγοράσετε ένα μεταλλικό σπίτι, θα πρέπει να έχετε κατά νου τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του. Ένας από τους σημαντικότερους είναι η τιμή του υλικού. Τα περισσότερα μεταλλικά κτίρια χρησιμοποιούν χάλυβα και όταν η τιμή του χάλυβα αυξομειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή των μεταλλικών σπιτιών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος. Όσο περισσότερα τετραγωνικά μέτρα έχει το μεταλλικό σας κτίριο και όσο υψηλότερη είναι η οροφή του, τόσο περισσότερα θα πληρώσετε. Το στυλ του κτιρίου θα κάνει επίσης την τιμή να διαφέρει, καθώς τα διαφορετικά στυλ χρησιμοποιούν διαφορετικές ποσότητες υλικού.

Τέλος, η τοποθεσία σας έχει σημασία. Εάν η περιοχή σας είναι επιρρεπής σε κακές καιρικές συνθήκες και αυτό επιβραδύνει την εγκατάσταση ή αν χρειάζεται να στεγανοποιήσετε ή να μονώσετε το μεταλλικό κτίριο.

Ακολουθήστε μας!